Diëtiek bij kinderen

VOEDING BIJ KINDEREN
Voeding speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van u en uw kind, maar het is niet steeds evident om hierbij de juiste keuzes te maken. Daarom staat de diëtist paraat om u en uw kind hierbij te begeleiden en te streven naar een gezonde levensstijl.
  • Heeft uw kind het moeilijk die extra kilo’s te verliezen of om net een aantal kilo’s bij te komen?
  • Loopt het leren eten van groenten of fruit bij uw kind niet van een leien dakje?
  • Heeft uw kind ervoor gekozen om vegetarisch te eten en weet u niet waar u moet beginnen?
  • Heeft uw kind vaak klachten na het eten en weet u hier geen raad mee?
  • Voeding speelt ook bij vele medische klachten een belangrijke rol en kan deze voor een groot stuk verlichten. Aarzel dus zeker niet om de diëtist te contacteren zodat het persoonlijk voedingspatroon van uw kind bekeken kan worden.
Waarvoor kan mijn kind bij de diëtist terecht?
Zowel kinderen met als zonder medische klachten kunnen bij de diëtist terecht:

• Gezonde/evenwichtige voeding
• Overgewicht/obesitas
• Ondergewicht
• Diabetes
• Hoge of lage bloeddruk
• Maag- en darmproblemen, spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree, …)
• Kauw- en slikproblemen
• Allergieën/intoleranties
• Vegetarisme
• …

Ook moeders kunnen bij ons terecht voor voedingsadvies tijdens en na de zwangerschap. De invloed van voeding op de foetus en uw kind start immers vanaf dag één.

Elke leeftijd heeft zijn noden
Vanaf de geboorte is het belangrijk uw kind de juiste voeding te geven waarbij alle behoeften gedekt zijn. Door het grote gamma aan voeding op de markt is het niet steeds even evident om hier de juiste keuze in te maken. De diëtist bekijkt samen met u de specifieke situatie van uw kind en welke voeding uw kind nodig heeft.
Een kind van vier jaar heeft heel andere behoeften en noden dan een kind van bijvoorbeeld twaalf jaar. Deze worden bepaald aan de hand van de leeftijd, activiteit en medische situatie van het kind. Daarbij is ook de fase waarin uw kind zich bevindt van groot belang. Is uw kind in volle groei, verloopt de groei wat moeizamer of is er net sprake van een groeispurt? Al deze factoren worden in rekening gebracht om de individuele behoefte van uw kind te berekenen en de voeding hieraan aan te passen.
Het belang van voeding
Voeding speelt een belangrijke rol bij zowel het streven naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon als bij medische klachten. Wanneer uw kind bijvoorbeeld overgewicht heeft, geeft dit niet enkel gevolgen op korte termijn. Ook op lange termijn heeft uw kind meer kans op diabetes, hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk. Daarnaast worden ook de botten enorm belast waardoor de kans op fracturen stijgt. De impact van het gewicht van uw kind is dus niet te onderschatten. Trek dus tijdig aan de alarmbel en schakel de hulp van een diëtist in.
Draait alles om voeding?
Voeding is een belangrijke pijler bij het streven naar een gezonde leefstijl. Daarnaast is ook de invloed van beweging niet te miskennen. Beweging is belangrijk voor het optimaliseren van de lichaamssamenstelling, het behouden van een goede conditie, maar ook het aansterken van de botten en het bevorderen van de motorische ontwikkeling. Het is net de combinatie van een gezond eetpatroon én voldoende beweging die zorgt voor een gezonde leefstijl voor uw kind.
Hoe gaan we te werk?
Eerste consultatie
Tijdens de eerste consultatie worden enkele gegevens verzameld om een beeld te krijgen van het voedings- en leefpatroon van uw kind. Verder worden de huidige eetgewoonten bekeken om het voedingsadvies hierop af te stemmen.
Aan de hand van impedantiemeting wordt de lichaamssamenstelling (vetmassa, spiermassa, botmassa en vochtgehalte) bepaald en geëvalueerd, de persoonlijke energiebehoefte berekend en de individuele streefdoelen van uw kind bepaald.
Tijdens de eerste consultatie worden reeds enkele tips en werkpunten aangereikt.
Tweede consultatie
Eén tot twee weken na de eerste consultatie bekijken we samen hoe de aanpassing van de voeding reeds verlopen is. Het advies wordt verder gespecifieerd op de activiteiten en noden van uw kind. Verder wordt er een voedingsschema opgesteld waarmee u en uw kind thuis meteen aan de slag kunnen. Er wordt een behandelplan opgesteld met de persoonlijke doelstellingen van uw kind op vlak van voeding en beweging.
Opvolgconsultaties
We bekijken samen de veranderingen in het voedings- en bewegingspatroon van uw kind en maken de nodige aanpassingen om de vooropgestelde doelen te bereiken. Ook na het bereiken van de doelen kunnen u en uw kind nog steeds bij ons terecht voor verdere opvolging.

Diëtiek bij volwassenen

Voeding speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven, maar het is niet steeds evident om hierbij de juiste keuzes te maken. Daarom staat de diëtist paraat om u hierbij te begeleiden en te streven naar een gezonde levensstijl.
  • Heeft u moeilijkheden om die extra kilo’ te verliezen of net om een aantal kilo’s bij te komen?
  • Heeft u diabetes en is de aanpassing van je voedingspatroon toch niet zo vanzelfsprekend?
  • Staat u in de supermarkt vaak met de handen in het haar omdat u niet weet wat te kiezen?
  • Voeding speelt ook bij vele medische klachten een belangrijke rol en kan deze voor een groot stuk verlichten. Aarzel dus zeker niet om de diëtist te contacteren zodat jouw persoonlijk voedingspatroon bekeken kan worden.
Waarvoor kan ik bij de diëtist terecht?
Zowel personen met als zonder medische klachten kunnen bij de diëtist terecht:

• Gezonde/evenwichtige voeding
• Overgewicht/obesitas
• Ondergewicht
• Diabetes
• Hoge of lage bloeddruk
• Verhoogde cholesterol
• Hart- en vaatziekten
• Maag- en darmproblemen, spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree, …)
• Kauw- en slikproblemen
• Allergieën/intoleranties
• Vegetarisme
• …

Elke leeftijd heeft zijn noden
Of u nu 40, 50 of 70 jaar oud bent, uw lichaam heeft steeds zijn specifieke behoeften en noden. Deze worden bepaald door uw leeftijd, dagelijkse activiteiten en medische situatie. Het is dus belangrijk dat uw situatie individueel bekeken en aangepast wordt.

Naarmate de leeftijd stijgt, zien we steeds meer klachten gerelateerd aan kauw- en slikproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Maar ook ondervoeding is een veel voorkomend probleem. Het kiezen voor de juiste voeding is dus van groot belang, maar niet zo vanzelfsprekend. De diëtist begeleidt je stap voor stap bij de nodige aanpassingen van de voeding zodat deze ongemakken al voor een groot stuk verlicht worden.

Beweging
Verder speelt naast voeding ook beweging een belangrijke rol. Bewegen is niet steeds voor iedereen even evident. Daarom wordt er naar u specifieke situatie gekeken en besproken wat voor u haalbaar is. Het is net de combinatie van de individuele aanpak op vlak van voeding én beweging die zal zorgen voor een gezonde leefstijl en het verminderen en/of voorkomen van klachten.
Hoe gaan we te werk?
Eerste consultatie
Tijdens de eerste consultatie worden enkele gegevens verzameld om een beeld te krijgen van u voedings- en leefpatroon. Verder worden de huidige eetgewoonten bekeken om het voedingsadvies hierop af te stemmen.
Aan de hand van impedantiemeting wordt de lichaamssamenstelling (vetmassa, spiermassa, botmassa en vochtgehalte) bepaald en geëvalueerd, de persoonlijke energiebehoefte berekend en de individuele streefdoelen bepaald.
Zo gaat u na de eerste consultatie reeds naar huis met enkele tips en werkpunten.
Tweede consultatie
Eén tot twee weken na de eerste consultatie bekijken we samen hoe het reeds verlopen is. Het advies wordt verder gespecifieerd naargelang u leefstijl, beroep en activiteit.
Verder wordt er een voedingsschema opgesteld waarmee u thuis meteen aan de slag kan. Er wordt een behandelplan opgesteld afgestemd op u persoonlijke doelstellingen op vlak van voeding en beweging.
Opvolgconsultaties
We bekijken samen de veranderingen in uw voedings- en bewegingspatroon en maken de nodige aanpassingen om de vooropgestelde doelen te bereiken. Ook na het bereiken van uw doelen kan u nog steeds bij ons terecht voor verdere opvolging.
Heeft u drukke werkuren, bent u slecht ter been of vindt u geen oppas voor de kinderen? Geen probleem! Wij komen ook aan huis.